Alapelvek – Mi a tájborászat?

 1. Az adott táj értékeinek feltárását és képviseletét tartja elsődlegesnek.
 2. A talajból és kőzetből kiinduló, geológiai alapú megközelítéseken túl a „géniusz loci” megragadására törekszik.
 3. Divat- és mainstream közömbösség
  Nem a világ más tájaival, a tömegnek szánt borokkal vagy versenyek plecsnijeiért készíti a borokat, hanem a saját táj legszebb adottságainak bemutatásáért. Minden egyéb következmény, így mellékes. 
 4. Az autentikus helyi fajtákat előtérbe helyezi.
 5. Az individuális, művészieskedő borkészítés helyett a mások számára is megérthető és utánozható, tájra jellemző stílusjegyeket erősíti.
 6. Titokzatosság helyett nyíltság: átlátható szőlőtermesztés és borkészítés.
 7. A marketing és kereskedelmi érdekek vezérelte borászkodás helyett őszinte és értékalapú munka és kommunikáció.

Gyakorlat

 1. Tájcentrikus borfilozófia
  Nem fajtákban, hanem a tájat minél komplexebben kifejező házasításokban gondolkodik a nagyformátumú boroknál.
 2. Szőlőtermesztés bio-, organikus vagy biodinamikus szemléletmódban
  A táj és az ember védelme mellett fontos, hogy a tájat minél komplexebben kifejező szőlő teremjen – és az csak ezen módszerrel maximalizálható.
 3. Kézi szüret
 4. Adalékanyag-mentesség
  A szőlőfeldolgozás, mustkezelés és erjesztés során – a legszükségesebb mennyiségű kén-szulfátok kivételével – semmilyen adalékanyagot nem használ.
 5. A karakter tisztelete
  A bor érlelése során az alap derítőszereken kívül semmilyen adalékanyagot (tanninok, aromák, chipsek, ízfokozó vagy javító derítőszerek) nem használ.
 6. Az idő és a ritmus tisztelete
  A bor érési fázisait tiszteletben tartja, nem erőszakolja meg sem az egyes borászati beavatkozások, sem a palackozás során. Nem a piac, hanem a bor szükségletei határozzák meg a munkálatok idejét és módját.
 7. Hosszas, lehetőleg fahordót is használó érlelés
  Nem a gyors, divatnak kitett eladhatóságra, hanem a hosszan érlelhetőségre fókuszál a szőlő telepítésétől kezdve a fogyasztás pillanatáig.

Az én tájam, az Alföld

 1. Folyómedrek találkozási pontja, a Kárpát-medence mindennemű értékeinek gyűjtőhelye.
 2. A szintézisre, az integrációra, a befogadásra sarkalló hely, amely teret és lehetőséget biztosít a közösségek, kultúrák, technológiák találkozásának, cseréjének.
 3. A leginkább homogén talajt – befogadó közeget – biztosítja a szőlészethez, így a termés a fajtajelleget a legkendőzetlenebbül képes megmutatni.
 4. A bor legfőbb jellemzője a koncentrált és manipulálatlan gyümölcsösség.
 5. A bor csavarok, álca és manír nélküli, azaz átlátható kell, hogy legyen, akárcsak az Alföld. Ekkor képes a legharmonikusabb és egyedibb, valamint tájjal azonos üzenetet átadni.
 6. A bor ezen a tájon szélsőséges lehet, akárcsak a hideg és a meleg. Ha viszont megfelelően koncentrált, csakis melegséget, sőt, egyfajta aszaltgyümölcsös édességet ad vissza fajtától függetlenül, anélkül, hogy bármilyen más íz bezavarna.
 7. Nincs olyan fajta, amely a tájat önmagában képes lenne megszólaltatni. A táj sík, egyenes, akár az alföldi ember, a bor viszont ha ilyen, üres és közönséges. Az egymagában álló fajta szikársága helyett a házasítás a megoldás a „nagy bor” elérésében.

  A tájat részletgazdagon 2016-os könyvemben, a Három Városban mutattam be, melyet ide kattintva olvashatsz.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux